Srebro in bron Sloveniji na Balkan cup-u 09

Na noč čarovnic se je v Beogradu odvijal Balkan Cup 09 squash turnir. Slovenija je z le štirimi tekmovalci, dosegla kar dve odličji. Najboljši med njimi je bil Rožle Langus, ki je osvojil odlično drugo mesto, ter pokazal, da gredo tudi slovenski igralci proti vrhunskemu squashu. Martin je to potrdil s 3. mestom.


V soboto, 31. 10. 2009 se je v beograjskem SquashLandu v Srbiji odvijal turnir balkanskih držav. Poleg Slovenije, Srbije, Hrvaške in Bolgarije, ki so že utečene v svetu squasha, sta se jim pridružili še Črna Gora in Makedonija, ki sta se šele dobro začeli spoznavati s tem športom in kjer so pred dobrim letom zgadili prvo igrišče.

Turnir je potekal zelo tekoče in brez presenečenj v prvem in drugem krogu. V četrtfinalu je za prvo poskrbel hrvaški igralec, ki živi v Nemčiji, Robert Petrovič, ko je premagal 3. nosilca Bolgara Nikija Angelova. Pred tem sta proti 3. in 4. nosilcu izgubila dva naša člana SqKB, ter na koncu končala: Rok Repovž na 11. in Franc Langus na 12. mestu.

Prvi polfinale sta odigrala Martin Mošnik in Ivan Djordjević, kjer je slednji z rezultatom 3:0 prepričljivo premagal Slovenca. V drugem polfinalu je bilo veliko bolj napeto, saj je Hrvat Petrovič vodil že 2:0 v setih ter v tretjem imel “match” žogo 10:6, a v tistem trenutku je nastal velik preobrat pri Rožletu Langusu, ki je ta set dobil 12:10 ter nadaljno igro še stopnjeval, ter s 3:2 suvereno prišel do finala.

Za tretje mesto sta se pomerila Mošnik in Petrovič, a je slednji v prejšnji tekmi izgubil toliko moči, da je Martin prepričljivo osvojil bron.

Ivan in Rožle sta v finalni tekmi pokazala veliko preobratov in napetih ter dolgih točk. Najprej je povedel Ivan 11:3, nato z enako premočjo Rožle 3:11, še vedno nista popustila ter tretji in četrti niz odigrala 11:6 in 7:11. Ko se je pričel odločilni niz, nikakor ni kazalo, da bo kmalu konec, a po nekaj podarjenih točkah Langusa, je Djordjević le prišel do zmage na turnirju.

Tudi dekleta so se udeležile turnirja, a tokrat samo 4. Jelena Dutina je bila pred vsemi ostalimi tremi, saj jim ni pustila, da bi skupaj prišle vsaj do enega osvojenega niza. Tako sta obe zmagi, tako med dekleti kot fanti odšli med domačina v Srbijo.

Vse zahvale in pohvale gredo organizatorjem, za uspešeno in dobro organiziran turnir. Vsi si želimo, da bi bilo čim več takih.

Podrobne rezultate si lahko ogledate in še kaj preberete na SqAS.

Squash klub Bled pa se s svojimi mladinkami zopet vrača v Beograd že prihajajoči vikend, ko bodo na Mladinskem mednarodnem turnirju pokazale svoje znanje.