Svetovni dan gibanja

10. maja vsako leto se po vsem svetu praznjuje dan gibanja. Zato na današnji dan le naredite nekaj zase in si privoščite lahkotnost gibanja. Če vas slabo vreme zadržuje pri gibanju v naravi pridite v naš wellness in se razmigajte v fitnesu, prepotite na aerobnih napravah, razbremenite s squashem ali pa si v bazenu privoščite prednost lahkega telesa in uživajte v plavanju ali fitnesu v vodi. Ker je letošnji slogan dneva »Tisoč življenj, tisoč oblik gibanja!«, boste nekaj oblik našli prav pri nas.

Letošnji ključni cilj je spodbujanje gibalne aktivnosti in zviševanje deleža gibalno aktivne populacije v vseh okoljih in v prostem času.


Na Inštitutu za varovanje zdravja RS si želijo na ta dan poudariti tudi pomen gibanja za zdravje ljudi ter jih spodbujati, da se ga bodo lotili. O tem so zapisali nekaj besed:

“Zadostno gibanje je namreč varovalni dejavnik zdravja, saj vpliva tako na telesno kot duševno zdravje ter kakovost življenja. Redna gibalna aktivnost krepi mišice, kosti,  blaži upadanje psihofizičnih in funkcionalnih sposobnosti telesa, pripomore k zmanjšanju stresa in depresije, izboljšuje družabne spretnosti, samospoštovanje in samozavest, krepi imunski sistem ter izboljšuje spanec. V kombinaciji z ustrezno prehrano gibalna aktivnost varuje tudi pred čezmerno telesno težo in debelostjo, poleg tega zmanjšuje tudi tveganje za padce in poškodbe pri padcih. Različne raziskave so pokazale tudi, da gibalna aktivnost varuje pred večino kroničnih nenalezljivih bolezni v odrasli dobi in njihov zgodnji začetek v obdobju adolescence.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije za doseganja večine koristi za zdravje pri odraslih zadošča zmerna gibalna aktivnost, ki traja skupaj vsaj 30 minut na dan, izvaja pa se večino dni ali vse dni v tednu. Za otroke in mladostnike pa se priporoča vsaj ena ura zmerne do intenzivne gibalne aktivnosti vsak dan in vsaj dvakrat na teden vaje za mišično moč, gibljivost ter za zdravje kosti.”

Torej privoščite sebi zdravje z gibanjem danes in vsak dan. Mi vam bomo pri tem z veseljem pomagali.