Slovenska dekleta iz Švice prinašajo neverjeten uspeh :: EEP 2024

Slovenska dekleta nad pričakovanji na Evropskem ekipnem squash prvenstvu v Švicarskem Usterju.

Več o tem: Slovenska dekleta iz Švice prinašajo neverjeten uspeh :: EEP 2024Uster, Švica, 1. – 4. maj 2024 – Po lanskoletni zmagi, so se naša dekleta uvrstila v II. divizijo evropskega prvenstva, zato prvič v zgodovini Slovenije nastopajo na tako visokem nivoju. Z zavedanjem, da gredo v višjo divizijo kot najslabše na papirju, si niso zadale previsokih ciljev. Uspeh bi bil že, če ne bodo zadnje. A dekleta so očitno stopila v igrišče brez pritiska, in zato pokazale morda več kot bi sicer. Z izkupičkom treh zmag in treh porazov so osvojile 6. mesto in si s tem zagotovile obstanek v tej diviziji.

Slovenijo so zastopali:

Na prvenstvu sta nastopili dve članici našega kluba, sestri Nika in Nanja Urh, ter dve dekleti iz loškega kluba Pika Rupar in Nina Kustec. Dekleta je na prvenstvu spremljal in bodril naš trener, selektor, Franc Langus, ki si ravno tako kot “zmagovalke” zasluži pohvalo. Ne zgodi se velikokrat, da v tako neprepoznavnem in individualnem športu, lahko dosežeš tak ekipni uspeh kot so ga dosegli prav letos. Vrhunsko! Bravo!


1. dan, sreda :: 1. 5.

FinlandSlovenia3-0

PortugalSlovenia1-2

Prvi dan prvenstva so dekleta postregla z zares kvalitetno igro. Že v prvi tekmi proti Finkam so se izkazala. Kljub premoči Skandinavk so se borile do zadnje točke in vse tri odigrale zares korektno, predvsem sproščeno.

V drugi tekmi je žal nastopila poškodba, a kljub temu so uspele zmagati. Nina in Nika sta poželi zmago nad Portugalkama, Pika pa si je po dobljenem prvem nizu žal zvila gleženj in žal le ta ni zdržal, da bi tekmo nadaljevala v istem ritmu. Kljub temu, točka za Slovenke.

Dnevni izid 1:1.


2. dan, četrtek : 2. 5.

SloveniaRomania2-1

Denmark
Slovenia3-0

Z nasmejanimi obrazi so punce začele drugi tekmovalni dan. Najprej so jih na igrišču čakale Romunke, ki so stare znanke še iz mladinskih časov. Nanja ni začela prav obetavno, a po trenerjevem nasvetu, da je prišla igrat za ekipo in ne zase, se je zbrala in premagala tekmico. Nanja je seveda kot rezerva dobila priložnost, saj je Pikin gleženj preveč poškodaovan, da bi nadaljevala. Nika se žal v svoji tekmi ni izkazala, a je zato naredila odlično potezo Nina, ki se je potrudila in v 22-ih min premagala 2. postavljeno Romunko in potrdila drugo zmago.

Popoldanski obračun je bil težji, a vendarle ne tako nedosegljiv. Nanja je bila vidno utrujena še od tekme, ki jo je zaključila pred slabima dvema urama, zato ji je prvi niz še kar šel, nato pa je energija pošla in morala je priznati premoč nasprotnici. Nika je proti prvi danski nosilki odigrala veliko bolje kot v dopoldanski temi, mogoče ji je zmanjkalo le kanček več zbranosti. Tudi Nina je odigrala po svojih najboljših močeh, morda je imela nasprotnica malček več sreče, a vendar je Nina pokazala, da ji je zelo za petami.

Dnevni izid 1:1.


3. dan, petek :: 3. 5.

SloveniaNederland1-2

Dekleta so se z dvema zmagama in dvemi porazi uvrstila na 3. mesto v skupini B. Od tu so se preselila v skupinsko razigravanje od 5. do 9. mesta. Dve zmagi se jim prenesta, dve tekmi z ekipama iz skupine B pa morajo še odigrati.

Danes so začele že takoj zjutraj, ob 9.30. uri so se pomerile s Holandkami. Začeli sta “3. dili” z zelo napetim obračunom, Nanja je šla v boj s polno paro, a ji je žal po izenačenju 1:1 v nizih zmanjkalo “goriva” za nadaljevanje, zato je morala priznati premoč Gabi. Nato je šla v igrišče njena sestra Nika, ki je z igrišča prišla z istim rezultatom, le da je Nika dobila 3. niz. Ko je bila tekma že odločena, je vendarle, v želji po boljših točkah, šla po zmago Nina. V zelo razburljivih petih nizih je zmago na svojo stran postavila Slovenka.

Jutri jih čaka še zadnji obračun za določitev končne uvrtsitve, ki pa bo malo odvisna tudi od igre ostalih ekip.

Držimo pesti!


Finalni dan, sobota :: 4. 5.

SloveniaNorway2-1

Finalni dan je prinesel vse zadnje tekme prvenstva, ki so razvrstile ekipe po mestih natančno. Z zmago tega dne, so se naša dekleta uvrstila na 6. mesto, kar pomeni, da ostajajo v II. diviziji. A dan res ni bil lahek.

Prvo tekmo sta odigrali 1. dili in naši Niki ni uspelo premagati zares dobre igalke Madeleine Hylland, ki je na prvenstvu izgubila samo 2 tekmi, a še ti na razliko. Nato sta šli v igrišče 3. dili. Nanja je sedaj imela zadosti časa za počitek, da si nabere novih moči, zato je pokazala kar zna in premagala Norvežanko s tem pa izenačila rezutat. Torej Nina in Chloe sta odločili o usodi Slovenk. Norvežanke sicer niso imele nobene možnosti, da ostanejo v II.diviziji, a njihova zmaga bi izločila Slovenke in ostale bi Portugalke. Po dramatičnih prvih dveh nizih, ko je Nina izgubljala 0:2, je bilo že videti nasmehe na strani tako Norvežank kot Portugalk, a Nina je vseeno zbrala svoje misli, prestavila v višji tempo in naslednji trije nizi so šli v njeno korist.

Z zmago 2:1 so si tako Slovenke, Nika, Pika, Nina in Nanja priigrale obstanek v II. diviziji, kar je nadvse varhunski rezultat, ki ga slovenski squash še ni imel. Zato puncam in selektorju čestitamo za tak vrhunski dosežek!


rezultati prvenstva

I. divizija – ženske

 1. Belgija
 2. Anglija
 3. Wales
 4. Francija
 5. Škotska
 6. Švica
 7. Španija ⬇️
 8. Češka ⬇️

II. divizija – ženske

 1. Nemčija ⬆️
 2. Finska ⬆️
 3. Poljska
 4. Danska
 5. Holandija
 6. Slovenija
 7. Portugalska ⬇️
 8. Norveška ⬇️
 9. Romunija ⬇️

I. divizija – moški

 1. Anglija
 2. Francija
 3. Švica
 4. Wales
 5. Nemčija
 6. Španija
 7. Češka ⬇️
 8. Irska ⬇️

II. divizija – moški

 1. Škotska ⬆️
 2. Madžarska ⬆️
 3. Izrael
 4. Belgija
 5. Švedska
 6. Holandija
 7. Poljska
 8. Danska
 9. Avstrija
 10. Norveška
 11. Portugalska ⬇️
 12. Slovaška ⬇️