Mladinsko EP 2019 – debi za Niko

Evropsko mladinsko prvenstvo do 19 let se odvija v češki prestolnici, kjer bo prvič nastopila tudi članica našega kluba, Nika Urh. Njen debitantski nastop bo pospremil trener Franc Langus in še trije slovenski mladinci.

Tokrat se je Nika odpravila v Prago na veliko prvenstvo, kjer bo s ponosom zastopala slovenske barve. In vsi klubski kolegi navijamo zanjo, saj je to prvi nastop našega kluba na takem dogodku. V preteklosti sta nastop na EP že opravila Rožle Langus in Rok Repovž v članski vrsti, Nika pa je prva predstavnica mladincev, ki jim je to uspelo.

Nika in trener ne pričakujeta veliko, saj se zavedata, da pri slabih 16-ih letih težko konkuriraš dekletom starim do 19 let. Vseeno se veselita nastopa in vsa energija je usmerjena v borbeno igro, v napredek, v izkušnje, ki jih bo prvenstvo dalo.

Srečno!

1.dan :: 13. 4. 2019

V soboto se je ekipa slovenskih mladincev podala v boj na Evropskem mladinskem prvenstvu. Nika je prvo tekmo odigrala proti Švicarki, ki cilja visoko in je ena boljših igralk. V kratkem bo dopolnila 19 let, zato je njeno znanje primerno štartu v članski vrsti. Nika ji ni bila kos, čeprav je na trenutke pokazala borbeno igro in osvojila kar nekaj točk. V drugem nizu je že vodila, in nato pri 8-6 zopet povedla, a se ji na koncu ni izšlo z rezultatom na razliko 10-12. V drugi tekmi je imela že več možnosti, zato je izkoristila priložnost in Nemki vzela niz. Malo je popustila koncentracija a želimo si, da bo šla v nedeljski dan bolj sproščeno.

Cassandra Fitze [25/32]Nika Urh11-8 12-10 11-9
Lucie MährleNika Urh11-6 11-6 9-11 11-9

2. dan :: 14. 4. 2019

Nika UrhIrene Fossen11-1 11-6 11-8

O dogajanju v nedeljo je Nika sama podala svoje mnenje:

Vesela sem, da sem uspela zmagati, kljub temu, da mi je bila tekma skoraj poklonjena, saj je bila nasprotnica dosti slabša od mene. Vseeno je po zmagi življenje lepše in z nasmeškom čakam zadnjo tekmo.

3. dan :: 15. 4. 2019

Prva polovica evropskega prvenstva je že dala znak kdo je med najboljšimi. Pri dekletih je izrazita premoč Angležinj. Vidi se, da delajo zelo dobro z mladimi in da jim je squash položen v zibelko. Le ena izmed najboljših je bila premagana s strani Poljakinje, ostale so se vse uvrstile v polfinale. Pri fantih so nosilci upravičili svoja mesta in prišli do polfinala. Presenetil je le neverjetni Francoz Mekhalfi, ki ima neverjetno hitro gibanje, je eksploziven, natančen, pri le 17-ih letih. Ko je v 3. krogu premagal najboljšega Angleža Todda, 3. nosilca, ki bo letos šele dopolnil 16 let, ga niti sodniške odločitve niso spravile s tira.

Nika je imela v ponedeljek prosti dan in se bo jutri potegovala za 41. mesto. S Piko sta se odpravili na krajši obhod po Pragi in užili še malo kulturnih znamenitosti.

Polfinalni dvoboji so pokazali premoč boljših. Poljakinja Karina Tyma je še enkrat pokazala svoj vrhunski squash in sedaj toni bilo več tako presenečenje, ko so vsi že poznali njene adute. Z zmago nad 1. nosilko si je priigrala finale. Na drugi strani sta se pomerili dve Angležinji. Tudi tukaj je pokazala premoč na papirju šibkejša Katie Malliff.

Pri fantih je šlo bolj po “pravilih”. 1. nosilec domačin Viktor Byrtus je bil prvi, ki se je postavil po robu neverjetnemu Francozu. Na drugi strani je bil Švicar Yannick Wilhelmi, kot drugi najvišje postavljen igralec, boljši od Irca Sama Buckleya. Zato se nam obetata vrhunska finalna dvoboja.

4. dan :: 16. 4. 2019

Zadnji dan je rezerviran za finalne dvoboje. Tudi Nika je odigrala svojo zadnjo temo. Žal se ji ni izšlo z zmago, saj je v četrtem nizu že vodila in naredila usodno napako, ki jo je stala najprej niza in nato tudi tekme. Škoda, a izkušnje štejejo. Osvojila je 42. mesto med 46 tekmovalkami.

Katarina GlavicNika Urh11-7 11-13 8-11 11-8 11-3