Savniranje tudi poleti

Savniranje je globinsko čiščenje ali razstrupljanje telesa, ki je na severu Evrope povsem običajen in pogost ritual, ne glede na dan, mesec ali letni čas.
Tudi pri nas je vse več tistih, ki v savno ne zahajajo le pozimi, ampak si njene pozitivne učinke privoščijo skozi vse leto, tudi poleti.

Finska savna feniks bled

Obisk savne velja za vir zdravja in fantastične sprostitve, predvsem za človeka sodobnega časa, ki odličnega fizičnega in duševnega počutja ne potrebuje le pozimi, ampak vsak dan, iz dneva v dan. Savnaniranje je namreč sestavljeno iz dveh temeljnih procesov, iz pregrevanja in ohlajanja telesa. Visoke temperature v savni – finski, turški ali infrardeči savni – telo ogrejejo in razširijo pore na koži. S potenjem se hitreje in učinkoviteje iz telesa izločijo strupi, umazanija, prah, pospeši se tudi cirkulacija krvi po telesu. Ohlajanje pregretega telesa je odličen trening za ožilje in za krepitev imunskega sistema. Ljudje smo sleherni dan izpostavljeni različnim vremenskim vplivom in temperaturnim spremembam. Te slabijo človeško telo ter kvarijo posameznikovo splošno počutje. Zato je obisk savne pravi balzam za telo in duha prav v vseh letnih časih.

Finska savna - razstrupljanje telesaSavnanje je globinsko čiščenje ali razstrupljanje telesa. Vročina razširi pore na koži. S potenjem se izločijo odmrla koža, ostanki ličil ter odvečen loj. Poveča se cirkulacija krvi, zaradi pospešenega bitja srca. Koža se dobro prekrvavi in zato tudi postane rožnata. Zaradi pospešenega delovanja ledvic se izločijo odpadne in strupene snovi. Segreti zrak sprosti napetost v mišicah in sklepih, pospeši delovanje notranjih organov, preprečuje tako fizični kot psihični stres, izboljša se krvni obtok in s tem je boljša prekrvavitev kože, povzroči obilno potenje, kar človeka očisti, če lahko tako rečemo, od »znotraj«. Po potenju se je priporočljivo ohladiti v hladni vodi ali si omisliti kratko kopel v hladni vodi ter si vzeti čas za počitek.

Infra-rdeča savna

V infra-rdeči savni človek doseže še dodatne odlične učinke savniranja: valovna dolžina sevanja je prilagojena telesnemu sevanju, zato telo vpije blizu 93 odstotkov žarkov. Učinki te savne so: izguba telesne teže, anticelulitni učinek, lajšanje bolečin, lepotni in zdravilni učinek na kožo, hitrejša rehabilitacija po poškodbah itd.

Vsak ritual zahteva svoj čas in prostor. Naj bo poletje vaš čas, savna pa vaš prostor. Pustite se razvajati v finski in infra-rdeči savni ter se predajte neverjetnim učinkom nove zeliščne savne.

Po novem lahko pri savniranju izbirate tudi med različnimi dišavami za še boljše odpiranje dihalnih poti:

  • evkaliptus
  • pomaranča
  • poprova meta

In še ena bovost – piling v savni, ki kožo popolnoma očisti, jo naredi voljno in sijočo:

  • sol z evkaliptusom
  • sol z limono