Squash kamp v Angliji 2017

Mladinska ekipa se je odpravila po novo znanje squasha v angleški Kenilwort. Kako napredujejo lahko spremljate tukaj…

Blejsko ekipo sestavljajo (L->D): Tjaž Čufer Tomažin, Lean Castaldi, Timotej Jenko Tim, Karlina Piber Karla, Nanja Urh, Jaka Rakovec Buča, Nika Urh in naš trener Franc Langus Frenk.

Squash kamp poteka od 29. avg. do 2. sept. 2017 v Kenilworth Tenis & Squash klubu, ki se nahaja ne daleč stran od bolj znanega angleškega mesta Birminghama. Na kampu je glavni trener Steve Townsend, ki se pohvali z odličnim delom tako pri mladincih kot članih. Njegova varovanka je tudi Sarah Jane Perry, ki je trenutno 6. najboljša na svetu, je državna prvakinja in je sestavljala ekipo Anglije kot zmagovalke svetovnega ekipnega prvenstva.

Naši člani so preživeli odličen teden v vrhunski družbi in osvojili so veliko squash znanja. Tako kot so ga že leta 2009 (fb fotogalerija – albumi) in 2011 (prispevek) Pia, Saša, Tiam in Saby, ki so se ravno tako izpopolnjevali v Kenilworthu.

Zahvaljujemo se staršem, da so dali otrokom priložnost za tako izkušnjo. Zahvala tudi trenerjem Stevu, Guyu, Milesu in Frenku, po Nanjinih besedah, da imajo jeklene živce in da so predali svoje znanje našim igralcem. In glavnim akterjem, mladincem, da si tega želijo in znajo sprejeti.

Zbrane misli naših udeležencev na kampu

Mladince smo prosili tudi za kratke izjave o kampu. Kako so se imeli, kaj jim je bilo najbolj všeč, kaj so se naučili pri squashu, kje so se nasmejali itd. Misli smo strnili v spodnje povzetke.

Tim

Kamp je bil super. Pri squashu sem se naučil veliko. Všeč mi je bil povdarek na dropu, lobu, paraleli in vztrajanje v konstantni igri. S trenerjem sem imel veliko pogovora, zato sem tudi dobro napredoval. Všeč mi je bila hrana in da smo se zabavali ob igri kriketa. Dosti je bilo heca in veselja, za kar sem vam hvaležen.

Lean

Imel sem se dobro in treningi so bili “fajn”.

Nanja

V Angliji smo se imeli “zelo fajn”. Pričakovala sem, da bo malo drugačno okolje in želela sem si videti stekleno igrišče. Mislila sem, da so Angleži res najboljši, in da bom z vsemi izgubila 11-0, a se je izkazalo drugače. Osvojila sem kar nekaj točk in nekatere tudi premagala, zato sem zelo vesela. Navdušena sem bila nad igro 8-letne Egipčanke, ki igra vrhunsko. Spati pri družini nepoznanih ljudi je bila zanimiva izkušnja, a Amy je bila super gostiteljica. Največ smo vadili voley drop, drop, voley drive. Najbolj so mi bli všeč prvi trije dnevi. Zelo sem uživala tudi, ko sem imela individualne treninge s Stevom, saj se uči slovensko in je malo smešen. Zanimiv, malo drugačen je bil njihov način prehranjevanja, saj je glavni obrok šele zvečer. Skratka bilo je “ful fajn”.

Nika in Karla

Prve tri dni, ko smo trenirali z Angleži, ki so bili boljši, nama je bilo zelo všeč. Veliko smo se izmejevali in s tem igrali z več različnimi igralci. Všeč so nama bile tudi različne in zabavne igrice. Všeč nama je bil tudi trening z Guyem. Ko smo imeli tekme nam je uspelo prenesti trening v igro. Zabavno je bilo igrati tudi “disc golf” in kriket. Malo manj nama je bil všeč trener v soboto, a nama bodo sklece ostale v spominu:) To vzdušje sta nama popravila Steve in Frenk v popoldanskem treningu, ko smo z vsakim imeli 15 min individualnega treninga, kjer sva prejeli informacije, na kaj morava biti pozorni in kako postati boljši. Danes treninga nisva najbolje opravili, ker sva bili že zelo utrujeni, a sva vseeno zadovoljni.

Buča

Pričakoval sem, da se bomo na kampu o squashu pozabavali zelo na široko, a smo delali zelo konkretno in na posameznih udarcih, kar me je veselilo. Zelo mi je bila všeč organizacija in ravno pravi časovni razpored med treningi, pavzami in drugimi dejavnostmi. Zanimiva izkušnja je tudi, da smo spali pri domačinih in ne v hotelu. Navdušen sem bil tudi nad prijaznostjo uslužbencev v klubu in nasploh nad tem, da smo igrali v 6-ih igriščih hkrati, saj je vse potekalo hitro in brez čakanja. V petek in soboto nisem bil ravno zadovoljen z igro, saj so bili tamkajšnji igralci precej slabši, a so bile toliko bolj zanimive popoldanske dejavnosti. Disc golf je bila moja zmagovalna igra in tako zmagovalno lahko opišem tudi moje navdušenje nad celotnim dogajanjem. Zahvalil bi se še Stevu za vso organizacijo in seveda tudi Frenku, da sta imela potrplenje z nami. Hvala.

Kako se je odvijal kamp po dnevih

1. dan – torek, 29. 8. 2017

Treningi bodo vse dni potekali v dopoldanskem in popoldanskem času. Danes je Steve predstavil potek dela v naslednjih dneh ter ostale trenerje s katerimi bodo mladinci trenirali. Poslušali so kar z zanimanjem, nato pa pričeli s treningom.

Popoldanski del se je pričel po kosilu, ko so najprej začeli s skupinskim delom, z različnimi igrami in vajami za “hitre nogice”, nato je sledilo delo 1 na 1.

Ob 19. uri so si ogledali ekshibicijsko tekmo, v kateri sta igrala odlična igralca tamkajšnjega kluba, Guy Pearson in Miles Jenkins (WSF 168). Končni rezultat 1-3.

2. dan – sreda, 30. 8. 2017

Drugi dan je že bolj domač in vsi so se hitro navadili na tempo in način dela. Vsak trening traja 2 uri in 30 min, a zaenkrat brez utrujenosti, poškodb. Sama dobra volja, veliko pogovorov z domačini, učenje jezika, ogromno izmenjav znanja squasha, igra na različnih nivojih… Skratka, tako kot se na 6-ih igriščih spodobi, delo poteka dinamično, raznoliko in predvsem kvalitetno hitro.

V Angliji brez padavin ne gre, zato je v dopoldanskem času deževalo, a naši se ne dajo motiti, saj so v dvorani in hitijo novemu znanju naproti:)

Po popoldanskem treningu jih čaka tipična večerja “potatoes and fillings” in nato še malo zabave. Igrali so “disc golf”, kar težko prevedemo v slovenščino, a mogoče boste iz fotografij lažje razumeli:)

3. dan – četrtek, 31. 8. 2017

Ekipa sej je prebudila v lep sončen dan. Nasmejani in naspani so se odpravili na prvi trening. Danes je bilo samostojno ogrevanje, ki so ga opravili odlično, nato je sledil trening z loparjem. Na treningu delajo intenzivno, zato je napredek očiten. Všeč jim je delo v skupini in tudi angleščina jim gre super.

Po treningu je sledila joga in nato kosilo.

Popoldan so bile na vrsti tekme, saj je to zadnji dan kampa skupaj z ostalimi udeleženci. Tekme so bile napete in izenačene, vsak je odigral niz do 15, na koncu pa so ekipa poražencov za nagrado tekli 22 dolžin igrišča v minuti:) Najboljšo igro je prikazal 11-letni Egipčan, Abdallah, ki 4 leta živi v Angliji in 2 leti igra v tem klubu. Njegova premoč nad ostalimi je očitna, zato mu vse pohvale. Vsi so bili zelo zadovoljni s svojo igro in sledilo je še skupinsko fotografiranje:)

Zvečer se je ekipa odpravila na sprehod po Kenilworthu, kjer so si ogledali tipične starinske hiše prekrite s travo in glavno znamenitost grad svete Marije.

4. dan – petek, 1. 9. 2017

Danes trening poteka v prijetnem vzdušju. Našim sta se priklučila še 2 fanta iz kluba, ostali so včeraj zaključili. Trening malo manj naporen, zato se počutijo odlično.

Ob kosilu so si privoščili malo daljšo pavzo in si ogledali rojstno mesto Williama Shakespeare-ja, Stratford-upon-Avon, ki je oddaljen le 20 km od Kenilwortha. Na vrtiljaku so si ogledali mestece, katerega zgodovina sega v 7. stoletje našega štetja. Iz mostu so opazovali kako se spušča nivo vode, da ladje lahko potujejo po reki Avon.

Po izletu so se vrnili nazaj v center in opravili še popoldanski trening.

5. dan – sobota, 2. 9. 2017

Treba bo izkoristiti trening pri Steveju, vsi so navdušeni, saj čakajo njegove ocene in napotke za naprej.

Trening se je danes odigral v dveh skupinah, najprej ena ura povdarka na tehniki in nato igra. Prvi skupini se je pridružilo 10 klubovcev. V tekmah je zmagala Nanja in takoj za njo Lean, 6. mesto pa je osvojil Tjaž. Sledil je še trening za drugo skupino, kamor se je Buči, Karli, Niki in Timu pridružila še Nanja. Tjaž in Lean pa sta v tem času trenirala s Frenkom in bil je navdušen nad njuno zavzetostjo.

Po kosilu in počitku je sledil popoldanski trening, ki je potekal v individualnem pristopu, najprej pri Stevu in nato pri Frenku, nato pa igra. Vsem se pozna, da so že malo utrujeni, predvsem glava ne da več toliko koncentracije. Zato so se zvečer odpravili na razvedritev. Ogledali so si tekmo kriketa in nato naredili spoznavni trening le tega. Napolnili so baterije in se zopet zabavajo.

zaključni dan – nedelja, 3. 9. 2017

Danes dopoldan so opravili še zadnji trening in se nato odpravili proti letališču. Zvečer jih pričakujemo doma, da nam pokažejo kaj vse so se naučili, kaj je drugače v Angliji kot doma, kako bodo prenesli znanje tudi na ostale igralce kluba. Komaj čakamo.