Svetovni dan squasha

Svetovni dan squasha je posvečen Dereku Swardu, ki je bil škotski mladinski prvak, ki se je preselil v Ameriko in tam postal prvak New Yorka. V njegovo čast se vsako leto 6. novembra slavi squash. Letos je v znamenju 20 – 10, seveda zaradi leta 2010.

 

Derek je bil odličen škotski igralec in prijatelj še danes uspešnih igralcev Petra Nikola in Martina Heatha, ki je delal v newyorškem WTC-ju in bil ubit v terorističnem napadu 11. 9. Le dva tedna pred tem se je zaročil, a ga je nesrečen dogodek pokopal. Tako so se prijatelji odločili, da v njegovo čast in spomin naredijo nekaj posebnega zanj in za njegov šport. Rodil se je SVETOVNI DAN SQUASHA.

 

Prvi squash dan se je zgodil 11. jan. 2002, ko so newyorška ekipa pripotovala v London, kjer so odigrali nekaj častnih tekem. Od tod tudi Pokal Derek Sward, kjer se vsako leto pomenita ekipi Anglije in New Yorka.

Tudi Svetovna squash zveza je dan vzela za svojega in mu vsako leto dodeli novo temo. Lansko leto je bilo posvečeno Olimpijskim Igram. Ideja je bila, povečati prepoznavnost športa, zbrati denar za olimpijske igre in dokazati, da squash ima resnično globalne razsežnosti.

Tema za letošnje leto je 20 – 10. Cilj je spodbuditi squash klube po vsem svetu, da bi pritegnili 20 novih mladih članov in 10 novih vodilnih članov v tem športu. Razlog za to je preprost: najpomembnejša stvar, kar lahko naredimo za squash je, spodbujati naslednje generacije igralcev.

Posvetite današnji dan squashu in uživajte v njem.