Vse za čokoladno polt

Kakavovo maslo je odlična naravna substanca, ki koži vrača vlago in pripomore k lepi in popolni zagorelosti. Z lastnim SPF hkrati tudi ščiti kožo in jo naredi voljno.

Poleg tega, da ga lahko uporabljate kot kremo, je odličen tudi pri različni pripravi jedi – glej recepte:)

V juliju ga pri nas lahko kupite s 15 % popustom!


Kakavovo maslo je maščoba, pridobljena iz zrn kakavovca. Ima značilen vonj in je ključna sestavina čokolade. Kakavovo maslo vsebuje antioksidant vitamin E, ki varuje celice pred oksidativnim stresom. Kratko povedano “je hrana bogov”!

5 zanimivosti o KAKAVOVEM MASLU

1. Morda ste mislili, da je kakavovec pač kakavovec, a tudi znotraj vrste Theobroma cacao obstaja več tipov kakava. Ločimo tri glavne, na svetovnem trgu najbolj iskan in zaželjen pa je kakav tipa criollo. Ta predstavlja manj kot 5 odstotkov svetovne proizvodnje kakava in slovi po svoji kompleksni aromi z značilnimi podtoni, ki trajajo, hkrati pa nima konvencionalno »čokoladnega« okusa, ki smo ga morda vajeni iz večine čokoladnih izdelkov. Ker gojenje criollo kakavovcev zahteva več znanja in nege, so kakavovi izdelki tega tipa občutno dražji, a zato toliko bolj kakovostni, okusni in hranljivi.

2. Kar 70 % vsega na svetu pridelanega kakava prihaja iz Afrike, čeprav sta domovina kakavovca Južna in Srednja Amerika. Šele v zadnjem času se je začelo odkrito govoriti o nemogočih razmerah, ki so jim podvrženi delavci na afriških plantažah, največjo odgovornost in moč za spremembo pa nosimo prav kupci s svojo izbiro izdelkov, ki jih kupujemo. Odločajmo se za ekološko pridelavo, pravično trgovino in najvišjo kakovost.

3. Kakavovo maslo se začne topiti pri temperaturi človeškega telesa in je nepogrešljivo pri negi strij. Masaža, s katero ga vtiramo v kožo (najbolje takoj po sončenju ali kopeli, ko je koža še topla) učinkovito prispeva k manjši opaznosti brazgotin, ki se lahko pojavijo med nosečnostjo ali ob naglih spremembah telesne teže. Kakavovo maslo strije tudi učinkovito nahrani in neguje z antioksidanti, njegova točka taljenja pa je vzrok za še eno super stvar – božansko topljenje čokolade v naših ustih.

4. Kakavovo maslo v nasprotju s kakavovimi zrni ne vsebuje poživil. Teobromin in v manjših količinah tudi kofein, zaradi katerih kakavova zrna delujejo poživilno, ob stiskanju maščobe iz kakavove paste ostaneta v suhi masi. Kakavovo maslo tako na naše živčevje ne deluje poživilno in ga lahko uživamo tudi pred spanjem, bolj primerno pa je iz tega razloga tudi za otroke. Na enostaven način lahko naše najmlajše razveselimo s čokolado iz kakavovega masla in rožiča v prahu, kakavovo maslo pa je še posebej primerno tudi za nego nežne otroške kože.

5. Kakavovo maslo se zlepa ne pokvari. Zaradi visoke vsebnosti vitamina E, ki deluje kot močan antioksidant, je kakavovo maslo izjemno odporno na kvarjenje in praktično nikdar ne postane žarko. Iz tega razloga, pa tudi zaradi njegovega omamnega vonja in negovalnih lastnosti, ga pogosto dodajajo v kozmetične izdelke.

Kakavovo maslo je edinstven izdelek v vseh ozirih. V mesecu juliju vam tudi v FenikSu ponujamo 15% popust na kakavovo maslo v 150 g ali 300 g embalaži. Akcija za ta izdelek traja od 6. 7. do 31. 7. 2015 oz. do razprodaje zalog.

Sestavine: ekološko kakavovo maslo iz zrn kakavovca, varieteta criollo.
Latinsko ime: Theobroma cacao

Uporaba: Kakavovo maslo lahko dodate različnim jedem. Uporabite ga lahko pri pripravi čokolade, sladoleda, čokoladnih smutijev in ostalih sladic, koristi pa lahko tudi kot sredstvo za nego kože, strij in brazgotin, saj kožo vlaži in ščiti. Uporabite ga lahko tudi pri masaži ali pa si le to privoščite v Feniksu. Uživanje živila priporočamo v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

In še nekaj RECEPTOV:

Čokolada za hormonalno ravnovesje

Sestavine:

  • 1 skodelica kakavovega masla
  • 2 – 3 žlici kokosovega sladkorja
  • ½ skodelice kakava v prahu
  • ½ žličke vanilije v prahu
  • ½ žličke guarane v prahu

Priprava:

Nad soparo stopimo kakavovo maslo. Dodamo preostale sestavine in z metlico dobro premešamo. Tekočo čokolado vlijemo v želene modelčke in postavimo na hladno. Ko se začne strjevati okrasimo z goji jagodami, suhimi murvami, kakavovimi zrni in sezamovimi semeni. Hranimo v hladilniku.

Popolno zagorela polt

Sestavine:

  • 60 ml stopljenega kakavovega masla
  • 10 kapljic eteričnega olja sivke
  • 5 kapljic eteričnega olja geranije

Priprava:
V vodni kopeli stopimo kakavovo maslo. V steklen kozarček ali keramično skodelico nakapamo 10 kapljic eteričnega olja sivke in 5 kapljic eteričnega olja geranije. Dodamo stopljeno kakavovo maslo in vse skupaj dobro premešamo z leseno ali plastično žličko. Vlijemo v model (za mafine ali kolačke), ki smo ga položili na raven krožniček- tako ga bomo lažje prenesli v hladilnik, kjer naj masa počiva vsaj 4 ure, da se strdi. Negovalne ploščice hranimo v hladilniku, najbolje v steklenem kozarcu za vlaganje ali posodici za shranjevanje živil.

Uporaba:
Z negovalno ploščico se po še vlažni ali rahlo mokri koži sprehodimo po telesu, da navlažimo njegovo površino. Maščobo nato razmažemo z roko in jo vtremo v kožo. Nego kože z negovalno ploščico še posebej priporočamo po sončenju in v primeru pordele in opečene kože.

Ploščico lahko uporabljamo tudi za obraz, vendar količino eteričnih olj v receptu v tem primeru razpolovimo.

Popolno kremasti sladoled

Sestavine:

  • 400 ml kokosovega mleka
  • ½ skodelice indijskih oreščkov
  • 1,5 skodelice mandljevega mleka
  • ¾ skodelice yacon sirupa
  • 3 jušne žlice stopljenega kakavovega masla
  • 1 čajna žlička vanilije v prahu
  • ščepec himalajske soli
  • presna temna čokolada, nasekljana na koščke

Priprava:
Kakavovo maslo najprej stopimo v posodici, ki smo jo postavili v vročo vodo. Kasneje bomo odmerili 3 jušne žlice, preostanek pa lahko v hladilniku spremenimo nazaj v trdno obliko. Za sladoled nato vse sestavine, razen čokolade, zmešamo v zmogljivem blenderju, maso rahlo ohladimo ter jo vlijemo v aparat za sladoled. Sledimo navodilom proizvajalca, tik pred koncem pa vmešamo še koščke presne čokolade.