Skrivnost naših dveh malih kraljic

Prvič zlato za Nanjo Urh in srebro za Karlino Piber na ESF turnirjih, naši mali kraljici!

6 naših mladincev se je tokrat prvič pomerilo na slovaškem JO v glavnem mestu. Na turnirju, ki je trajal od 21. do 23. septembra 2018, je bilo 51 igralcev v 5-ih kategorijah, naši mladinci pa so iz turnirja prinesli nadpričakovano. Nanja Urh je osvojila 1. mesto v kategoriji GU13 in Kalina Piber 2. mesto med dekleti do 15 let.

Zares enkraten uspeh Nanje kar ne izbriše nasmeha iz obrazov, najprej nje, nato trenerja, domačih in seveda vseh klubskih kolegov, ki od doma navijajo za mladince. Poletni trening pri Rožletu Langusu ji je odkril nove dimenzije squasha. Igra nazaj ji je postala jasna, saj je prvič sestavila več natančnih udarcev nazaj ter nato potrpežljivo izkoristila priložnost s svojimi skritimi udarci in zvijačami. Dodaten navdih ji je bila tudi včerajšnja borbenost starejše sestre Nike, ki je v Zagrebu na OP osvojila srebro. Trener Franc Langus na vse to dodaja: “Res hvala Rožletu za dodatna znanja, da sva skupaj ustvarila tako igralko.” In za konec dodaja še, “več glav več ve”.

Še en nepričakovan vrhunski uspeh naše klubovke. Karlina je osvojila srebrni pokal na ESF turnirju, kar je njen najboljši rezultat doslej. Poletni treningi v igrišču, fizične priprave na morju in v Feniksu so se obrestovale. Pokazala je svoj atletski adut in stopila na stopnične. Zares odličen zaključek v kategoriji GU15, saj jo sedaj čakajo dekleta do 17 let. Kljub temu, da je po porazu malo grenkega priokusa, je Karla že z usti do ušes. S trenerjem sta neizmerno vesela takega rezultata, saj je to odlična popotnica za naprej in se hkrati zahvaljujeta tudi ekipi Loparji.si, ki je poskrbela, da lahko ona tako igra z vrhunsko opremo Tecnifibre. Karlina vse čestitke!

Uspešno so nastopili tudi ostali naši junaki, ki so del te super ekipea. Zelo borbeno je igral Timotej Jenko Tim, ki se je na koncu zavihtel na 5. mesto in tudi med starejšimi fanti kaže vse boljši uspeh. Najmlajši dekleti Zoja Berce in Julija Vidic sta z nastopoma adovoljni, a kot sta dejali po prihodu domov, bi se lahko mogoče še malenkost bolj potrudili, da v določenih trenutkih nista uspeli dati vse od sebe, in da se zavedata, da imata še kar nekaj rezerve, saj je bilo preveč zgrešenih žog, kljub temu pa sta bili nad svojima uvrstitvama in nad prvenstvom navdušeni. Pohvalili sta tudi ogled mestnega jedra in skupno veselje. Pa zaključimo še z drugim našim fantom, Leanom Castaldijem. Ta je na turnirju iz tekme v tekmo kazal boljši squash, žal pa se mu ni izšlo za zmago, saj je poleti užival počitnice, a sedaj se vrača v igrišče in se že veseli novih tekem.

In še: veste kaj je skrivnost vseh naših malih in velikih squash igralcev? Smeh, nasmeh in uživanje v igri, to je tisto kar vse vodi na vrh!

končne uvrstitve naših članov

1.m Nanja Gu13

2.m Karlina Gu15

5.m Tim BU15

10.m Zoja Gu13

11.m Julija Gu13

12.m Lean Bu15

podrobno dogajanje po dnevih

dan 1 :: petek, 21. 9. 2018

Mladina se je varno pripeljala z ASP-jevim Renault Traficom v Bratislavo. Ker so si vzeli nekaj časa za rezervo, so se udobno namestili v hotelu in se potem odpravili v squash center IMET. Tam so v 2 urah opravili trening, da so se prilagodili na igrišča. V centru imajo 4 igrišča in organizator, mladi David, je zelo lepo poskrbel za vse igraalce.

Nato pa so se že začele prve tekme za naš tim. Prva je v igrišče stopila naša najmlajša, Zoja. Bila je malo v krču, a ni slabo igrala proti Poljakinji 3. nosilki turnirja. Vseeno je naredila preveč neprisiljenih napak. Nato je šla v igro Julija, začela je odlično, kljub premoči nasprotnice se je v prvih dveh nizih zares uspešno upirala in pokazala kvalitetno igro, v tretjem nizu je nivo padel in ni zbrala več moči za boljše udarce. Nato se je proti Ukraincu pomeril Tim, proti kateremu se je moral kar potruditi, a na koncu se je vseeno izšlo v prid Slovenije. Zadnji v tem dnevu je stopil v igro Lean. Nekaj dobro odigranih žog, a premalo za tak nivo igre. Leanu se pozna odsotnost od treninga čez poletje, saj je pred tem turnirjem opravil le 2 treninga. Imel je sicer lepo priložnost za boljši izkupiček, a se žal ni izšlo.

Tekme prvega dne:
Weronika Zimecka [3/4] vs. Zoja 11-6 11-7 11-4
Kristina Begeba [5/8] vs. Julija 11-7 11-8 11-1
Tim vs. Tkachuk Andrii 14-12 11-4 11-8
Szymon Morys [5/8] vs. Lean 11-6 11-4 11-6

dan 2 :: sobota, 22. 9. 2018

Tudi drugi dan je s tekmovanjem pričela Zoja, tokrat zmagovalno. Tesen boj z nasprotnico, a vse pohvale Zoji za izkoriščen nasvet trenerja. Ko sta se ogrevali, so vsi “položili stave” na Čehinjo. Ko pa se je igra začela, je Zojči upoštevala nasvet trenerja in izkoristila svojo moč, igra je popstala hitra in nasprotnici je zmanjkalo časa za pripravo na udarec, zato je žoge kar po vrsti zgrešila. Zoja je to izkoristila in požela zmago. Nato se je v igrišču boril Tim, enostavno ni uspel spraviti žoge čez sredino igrišča, kar na tem nivoju igre pomeni nasprotnikov napad. Šele v zadnjem nizu se je začel upirati in pokazal, da vseeno lahko s tem fantom konkurira.

Svojo prvo tekmo je odigrala tudi Karla. Nasprotnica je bila opazovana že dan prej in videl je bil njen napredek, a se Karli kljub temu ni dala in vzela tempo v svoje roke, brez popuščanja je napadla v prvem nizu in Gioia ni osvojila niti točke. Ko je videla, da nasprotnica ni tako trd oreh kot se je zdelo, ji je v naslednjih dveh nizh pustila dihati in pustila, da pride do nekaj točk. Suverena zmaga je super popotnica za dvig samozavesti v naslednji tekmi. Prvo tekmo na turnirju je odigrala tudi Nanja. Z nekaj čudnimi pripetljaji v glavi, je prvi niz še lovila svoj tempo, nato pa zagrabila in pomedla s konkurentko.

Lean tudi danes še ni bil zadosti zbran, da bi lahko izkoristil več svojega znanja, a je na dobri poti, da pokaže vedno več. Jutri se bo boril za 9.-12.mesto. Nato je Karli stopila v igrišče in tudi s Čehinjo opravila brez problemov. Ne pusti, da bi ji nasprotnice vzele preveč energije, igra svojo igro in kaže napredek letošnjih poletnih priprav. Bravo. Sledil je klubski obračun, za katerega nikoli ne vemo na katero stran se bo prevesil. Zoja in Julija ne samo, da sta klubski kolegici, tudi trenirata skupaj in sta dobri prijateljici, zato je medsebojni dvoboj še toliko bolj napet. Tokrat v prid mlajše po rezultatu 3.1. Pri Nanji je tudi šlo bolj napeto, dva zaporedna niza dobljena na razliko. Prvič je tako spodbudno in kvalitetno odigrala ob zaključkih nizov. Pretekli sta veliko in izmenjali zares veliko žog. V tretjem nizu je Nanja z veliko boljšo kondicijsko pripravo pripeljala tekmo do konca, ko je nasprotnico čisto izžela in tako odkorakala v finale.

Uspešen izkupiček današnjega dne je ekipa zaključila ob slastni večerji, sprehodu skozi mesto, počitku in s polno paro v jutrišnja finala. Držimo pesti.

Tekme drugega dne:
Zoja vs. Leona El Nakhala [5/8] 11-3 11-6 9-11 11-6
Nataniel Hernas [2] vs. Tim 11-0 11-3 11-8
Karla vs. Gioia D’Alonzo [3/4] 11-0 11-3 11-5
Nanja vs. Anastasiia Krykun [5/8] 11-7 11-1 11-3
Piotr Szymaczek [3/4] vs. Lean 11-3 11-3 11-2
Karla vs. Marie Kubíková 11-3 11-0 11-2
Zoja vs. Julija 11-3 5-11 11-6 11-6
Nanja vs. Lijana Sultana 13-11 12-10 11-3

dan 3 :: nedelja, 23. 9. 2018

Zaključni dan – dan za medalje!

Dan je z “malim polfinalom” zelo uspešno začel Tim in v ekipo pripeljal še boljši zagon za današnji dan. Nato je bil Nemec za Leana premočan, a se je ta vendarle dobro upiral in pokazal nekaj svojih zvijač. Nato se je začelo polfinale v kategoriji deklic do 15 let. Karlina je imela na svoji tekmi kar nekaj gledalcev, saj je dvoboj trajal kar nekaj časa in dekleti sta pokazali res kvaliteten squash. Napeta igra, ko je Karli že vodila z 2:0 je v tretjem le za kanček popustila in nasprotnica je izkoristila žogo in niz dobila na razliko. Ko sta vstopili v četrti niz, si je Karlina zopet ustvarila včerajšnjo sliko v glavi, da je boljša in da zmore in res je bilo temu tako. Z rezultatom 11-5 je zaključila niz in se s tem prvič v svoji karieri uvrstila v finale ESF turnirja. Bravo Karli!

Nato je 4 nize odigrala tudi Julija, ki pa žal niso bili njej v prid. Začela je fenomenalno, nato pa ob koncih niza nekako ni zbrala pravih udarcev, da bi še bolj ovirala nasprotnico. A vseeno vse ohvale za osvojeno 12. mesto. Nato sta istočasno nastopili Zoja in Nanja. Zoja je iz niza v niz igrala bolje, na začetku ji je mogoče manjkalo tistega pravega njenega močnega udarca, a vseeno je bila Čehinja premočna. Zoja je zadovoljna z osvojenim 10. mestom in z vsem pokazanim na turnirju.

In na vrsto je prišel finalni dvoboj deklet do 13 let. V igrišče sta stopili Nanja in Anastasia. Nanja je globoko vdihnila in pokazala svoj squash. Navdih je črpala iz včerajšnjega sestrinega uspeha v ZG in žoge so kar letele. Res si je zaslužila zmago na tem prvenstvu, saj je sestavila vse. Glava na pravem mestu, dobri udarci, iznajdljivost v igri, borbenost na visokem nivoju, sodniške odločitve je niso zmotile in pretekli treningi čez poletje, so prinesli odličen uspeh, prvo zmago na ESF turnirju. Bravo!

Nato sta bila zopet na vrsti fanta. Lean si zasluži vse čestitke, v prvem nizu se je zdelo, da nasprotniku pravzaprav nič ne more, a nato se je “zbudil” in v naslednjih dveh nizih, kljub porazu, pokazal kar zares zna. Odigral je veliko bolje in nasprotnika kar nekajkrat presenetil, žal malo prepozno, a nič za to, sezona se je šele začela in treningi tudi. Nato je za 5. mesto igral tekmo še Tim in suvereno zmagal, jutranja zmaga mu je dala zagon, da popkaže svoje adute in nasprotnika je dobesedno zmlel. Bravo fanta!

Sedaj pa so vse oči uprte v Karlin finale, držimo pesti! Začela je fantastično, povedla 5-0, nato jo je nasprotnica počasi začela loviti in sta bili izenačeni vse do konca, ko jo je že Karla spravila v kot, a je dvakrat zaporedoma Čehinja z boastom zadela “dead nick”. Zares škoda prvega niza in Karli se je to tako usedlo v srce, da drugega niza ni mogla igrati, v tretjem se je že sestavila nazaj, a nasprotnica je imela več psihične moči, in pripeljala tekmo do konca z zmago za Češko. Kljub temu je to zares vrhusnki uspeh, osvojila je prvo srebrno medaljo na ESF turnirjih, zato vse pohvale za napredek, za celoten izkupiček turnirja, bravo!

Tekme tretjega dne:
Tim vs. Richard Dragomir [5/8] 11-6 11-6 11-3
Sean Cammona Garcia  vs. Lean 11-2 11-0 11-8
polfinale Karla vs. Sofie Hausknotzova 11-5 11-6 10-12 11-5
za 11.m Laura Friedl vs. Julija 8-11 11-9 11-7 12-10
za 9.m Klara Novakova [5/8] vs. Zoja 1-2 11-7 11-5
finale Nanja vs. Karolina Sramkova [1] 11-5 11-1 11-5
za 11.m Max Gál vs. Lean 11-5 11-8 11-9
za 5.m Tim vs. Jakub Zimecki [5/8]11-1 11-6 11-8
finale Tamara Holzbauerova [1] vs. Karla 11-8 11-2 11-3

osvojene medalje po kategorijah

UVRSTITVE VSEH SLOVENCEV

GU13 :: 1. Nanja Urh, 10. Zoja Berce, 11. Julija Vidic

BU13 :: 4. Gal Ravnikar

GU15 :: 2. Karlina Piber

BU15 :: 5. Timotej Jenko, 12. Lean Castaldi

BU17 :: 1. Blaž Porenta, 8. Luka Kustec