Svetovno squash prvenstvo 2011 – World Open

Svetovna prvaka sta Nicol David in Nick Matthew. Za Nikol je to že 6. naslov. Svetovno squash prvenstvo so tokrat gostili Nizozemci od 28. oktobra do 6. novembra v pristaniškem mestu Rotterdam.

 

Finali:

Nicol David, Mal [1] 3:0 Jenny Duncalf, Eng [2] 11-2, 11-5, 11-0 (28min)

V ženskem obračunu je bila očitno prepričliva Nikol, ki si je priigrala 6. naslov svetovne prvakinje. Jenny je po končani tekmi dejala, da je bila Nicol nesramno dobra danes in da se ti lahko to zgodi le nekajkrat v življenju. Kar je potrdila tudi prvekinja: “To je bil moj najboljši nastop kdajkoli. Bila sem brez pričakovanj, a naslova sem si želela zelo močno. Nisem si znala predstavljati, da bi ta naslov osvojil krorkoli drug kot jaz.”


Nick Matthew, Eng [1] 3:1 Gregory Gaultier, Fr [6] 6-11, 11-9, 11-6, 11-5 (92 min)

Gregory je že tretjič zapored izgubil v finalu in bil nad svojim nastopom razočaran, predvsem pa je bilo razočaranje še večje zaradi sojenja in video analize sojenja. Na koncu je z nasmehom dejal, da bo prišel čas, ko bo on odnesel domov to tofejo in vseeno pohvalil odlično igro Nicka. Anglež je obdržal lanskoletni naslov in potrdil svojo pozicijo najboljšega na svetu. Fanta sta poskrbela, da so si gledalci lahko ogledali odičen squash in bila kar trikrat daljša kot dekleti. Nick si je po izgubljenem prvem nizu želel le, da ne bi izgubil kontole in nadaljeval v svojem zmagovalnem slogu, kar mu je uspelo.


Uradna stran svetovnega squash prvenstva 2011 v Rotterdamu

Gregory Gaultier se je prebil do finala, po premoči nad Ramyem Ashourjem [2] in v polfinalu še nad Jamesom Willstropom [4], kjer bo lahko obranil lanskoletni naslov in si tako priigral že tretjega. Nick Matthew je vso pot do finala dokazoval, da je upravičeno št. 1 na svetu. Mohamed El Shorbagy [9] je bil edini, ki mu je uspel vzeti 2 niza, a je Nick v zadnjem dokazal, da je očitno boljši, saj ga je dobil z 11-1.

Jenny Duncalf se bo tokrat skušala upreti Nikol David, ki brani že 5 svetovnih naslovov in je upravičeno najboljša. Obe dekleti sta na poti do finala gladko opravili z nasprotnicami in nista pustili, da bi prišlo do kakšnih presenečenj.

Prvenstvo so popestrili tudi z voditeljico in povezovalko Vanesso Atkinson, ki se je prenehala profesionalno ukvarjati s squashem pred nekaj meseci, pred tem je bila najboljša igralka na svetovni lestvici in l. 2004 svetovna prvakinja. Nizozemci so podelili tudi 2 “wild” karti domačinoma Orli Noom in Dylanu Bennettu, ki žal nista uspela izkoristiti prednosti domačega terena in sta oba izgubila v prvem krogu proti 6. nosilcema. Najuspešnejša Holandca, oba 12. nosilca, sta se odrezala bolje. Natalie Grinham je v 2 krogu premagala 4. nosilko Irko Perry in se tako prebila v četrtfinale. Tam je bila Malezijka Wern po 47 minutah boljša od domačinke. Tudi Laurens Jan Anjema je zadovoljil pričakovanja domačih navijačev, saj je postregel s 3 zanimivimi boji. Verjetno ena najbolj zanimivih tekem in najdaljša tekma prvenstva je bila ravno med njim in finalistom Gaultierjem, ko sta neizprosen boj prikazala kar v 97. minutah. Rezultat 8/11, 5/11, 11/5, 11/2, 11/7 se je žal na koncu prevesil v prid Francozu, a je bil Anjema zadovoljen s svojo igro.

 

S še enim bolj kaskaderskim spektaklom sta postregla Alister Walker in Ramy Ashour, ki sta ravno tako odigrala 5 nizov. Presenetil je tudi kvalifikant Marwan El Shorbagy, ki se je z odlično pripravljenostjo prebil do 3. kroga, kjer pa ni bil več kos Willstropu, krog pred tem je namreč v maratonski igri izločil nosilca Selbya. Brez nevšečnosti ni šlo, za nekaj napetih trenutkov je poskrbel temperamentni Italijan Davide Bianchetti, ki je bil neizprosen do sodnika, le ta mu je prepovedal nadaljevanje igranja na turnirju. Še eno daljših tekem sta odigrala tudi David Palmer in Alan Clyne v prvem krogu. Ta tekma je bila za Davida najtežja, saj vse do četrtfinala ni imal tako močnega nasprotnika, a tudi tam se ni pretirano naprezal saj je bil Darwish očitno boljši.

 

Tudi dekleta so pokazala svojo borbenost. Zelo dobro se je izkazala Lauren Selby, ki je po 91. miutah, v prvem krogu kvalifikacij, premagala Čehinjo Lucie Fiavola, nato veliko lažje Maud Duplomb in se s tem uvrsila v redni del, kjer se je ravno tako odlično upirala Rachael Grinham. Še eno dobro predstavo sta odigrali otočanki Perry in Beddoes, kjer so Emmi očitno pošle moči v zadnjem nizu.

Igralci svoje znanje v steklenem igrišču kažejo na odru gledališča Luxor, ki sprejme kar 1600 gledalcev.