Tudi med študenti najboljši Evropejci

Britancem kar dve zlati medalji na Svetovnem univerzitetnem prvenstvu v squashu. Skupaj kar 5 medalj so iz zelene celine odnesli Evropejci. Slovencev sicer ni bilo med njimi, zato pa so se odlično borili Britanci in Nemci.

Danes se je v avstralskem Melbournu zaključilo svetovno univerzitetno prvenstvu za posameznike in ekipe, ki se je odvijalo v Monash Clayton campus-u od 11. do 17 julija 2010. Prvenstvo je gostilo vse najboljše študente sveta in postreglo z zanimivimi boji in tudi igralci kot je zmagovalka Annie Au, ki je trenutno na 16. mestu svetovne lestvice, ter Joel Hinds, ki se ravno tako lahko pohvali z uvrstitvijo med 100 najboljših.

Od nedelje do srede so se v igriščih merili najboljši v kategoriji posameznikov in posameznic. V prvem krogu pri moških ni bilo nobenega presenečenja, kar je v nasprotju z dekleti, kjer je že prvo tekmo izgubilaAvstrijka Brigit Coufal, ki je bila postavljena kot 3.-4. nosilka turnirja, a je po razigravanju na koncu vendarle osvojila 9. mesto. V nadaljevanju je pri dekletih vse potekalo samoumevno, tako je zmagovalka in tudi favoritka Annie Au (HK) v finalu premagala Emmo Chorley (VB) s 3-0. Za tretje mesto sta se pomerili, še druga Britanka, Kristy McPhee in Melody Francis (AUS). Domačinka je po težki, napeti in izenačeni igri na koncu izgubila 2-3 in s tem zapravila priložnost, da bi vsaj ena medalja ostala doma.

Pri študentih se je v četrtfinalu pokazalo, da so si zelo izenačeni. Vsi so igrali najmanj 4 nize, le zmagovalec Joel Hinds je pokazal, da je za razred boljši in na prvenstvu ni izgubil niti enega samega niza. Še v finalu, ko je igral proti Nemcu Jensu Shoorju, je bil zelo suveren in ga premagal z rezultatom 11-6, 11-7, 11-2. Med posamezniki so tako Angleži osvojili odličja vseh treh barv, za Evropo pa je še ena srebrna odšla v Nemčijo.

Na ekipnem delu, ki se je odvijal v zadnjih dneh prvenstva, so se medalje svetile na 3 različnih celinah. Letos nepremagljivi Britanci so po lovorikah evropskega in svetovnega prvaka, sedaj dodali še univerzitetnega. Za slednjega so se morali potruditi, saj so ga osvojili z rezultatom 2-1 proti Hong Kongu. Joelu Hindsu se je že pošteno poznala utrujenost, saj je proti Leu Au igral 3-2. Nato je Leova sestra Annie bila zopet boljše od Emme, s katero sta se pomerili že v finalu posameznic. Zmago je odločil zadnji boj, ko je edini suvereno pometel s konkurentom Ho Fai Chiu-jem, Valežan Peter Creed in v svojem slogu, polnem zabavljaštva, razveselil britanski tabor. Za tretje mesto sta se pomerili državi S. Amerike in ZDA se je veselila bronaste medalje.

 

Britanci iz svetovnega univerzitetnega prvenstva odnesli kar 4 medalje

Prvenstvo se je danes zaključilo s podelitvijo medalj najboljšim in seveda v študentskem slogu, s pravim avstralskim žurom bodo nadaljevali zmagoslaven vikend.